Skip to content

Historia marki

W 1926 r. Westye F. Bakke, jego żona Mary i dwoje dzieci, Bud i Elaine, przeprowadzili się do Madison w stanie Wisconsin, aby rozpocząć nowe życie. To właśnie tam, w piwnicy swojego domu, Bakke zbudował swoją pierwszą wolnostojącą zamrażarkę, wynalazek, który zapoczątkował serię pionierskich kreacji i zapoczątkował narodziny firmy Sub–Zero Freezer Company.

Sub-Zero-Wolf_History_1926
Sub-Zero_Icon

1926

Westye F. Bakke postanawia przeprowadzić się z rodziną z północnego Wisconsin do Madison w poszukiwaniu nowych możliwości zawodowych.

Sub-Zero_Icon

Lata 30.

Frank Lloyd Wright zatrudnia młodego Westye aby pomógł w konstruowaniu nowoczesnych rozwiązań chłodniczych dla jego projektów architektonicznych.

Sub-Zero-Wolf_History_1930s-1943
Sub-Zero_Icon

1943

Inżynier samouk, Westye buduje swoją pierwszą wolnostojącą zamrażarkę we własnej piwnicy.

Sub-Zero-Wolf_History_1945
Sub-Zero_Icon

1945

Westye zakłada Sub-Zero Freezer Company, prezentując pierwszy system przechowywania żywności w ultra-niskich temperaturach.

Sub-Zero_Icon

Lata 50.

Koniec “rybnych” kostek lodu. Sub-Zero stosuje podwójne chlodnictwo— oddzielne systemy chłodzenia dla chłodziarki oraz zamrażarki. Powstają również pierwsze urządzenia do zabudowy meblowej.

Sub-Zero-Wolf_History_1950
Sub-Zero-Wolf_History_1960
Sub-Zero_Icon

Lata 60.

Fraza „Sub-Zero” pojawia się w amerykańskim żargonie nieruchomości jako synonim topowej technologii i designu.

Sub-Zero_Icon

Lata 70.

Sub-Zero jest pionierem energooszczędnych urządzeń. Dzisiaj Sub-Zero zużywa mniej prądu rocznie niż 75-watowa żarówka.

Sub-Zero-Wolf_History_1970s-1980s
Sub-Zero-Wolf_History_1980
Sub-Zero_Icon

Lata 80.

Sub-Zero jako jedyna firma w branży może pochwalić się serią 500 – która utrzymuje temperaturę z dokładnością do 1 stopnia – zapewniając idealne warunki przechowywania.

Sub-Zero_Icon

Lata 90.

Sub-Zero wprowadza po raz pierwszy serię urządzeń chłodniczych do pełnej zabudowy meblowej – dostępną wielu rozmiarach i konfiguracjach.

Sub-Zero-Wolf_History_1990
Sub-Zero-Wolf_History_1999
Sub-Zero_Icon

1999

Sub-Zero prezentuje po raz pierwszy urządzenia do przechowywania wina, które chronią je przed działaniem promieni UV, wibracjami i zmianami temperatury, zapewniając przy tym optymalną wilgotność.

Sub-Zero-Wolf_Icon

2000

Sub-Zero kupuję rezydencjonalną część firmy Wolf, aby móc wprowadzić kompletne urządzenia do pieczenia i gotowania.

Sub-Zero-Wolf_History_2000-2003
Wolf_Icon

2003

Premiera kuchni wolnostojących Wolf, które posiadają gazowe palniki oraz elektrycznie piekarniki z podwójną konwekcją.

Sub-Zero_Icon

2008

Adaptując technologię NASA, Sub-Zero wprowadza system filtrowania powietrza z gazu etylenowego, który pochłania również wszelkie zapachy.

Sub-Zero-Wolf_History_2008
Sub-Zero-Wolf_History_2012
Wolf_Icon

2012

Wolf prezentuje piekarniki parowokonwekcyjne, które pozwalają na przygotowanie skomplikowanych dań rodem z ekskluzywnych restauracji.

Sub-Zero-Wolf_Icon

2013

Największa premiera produktów w historii firmy. Nowe możliwości, nowe technologie, które sprawdzą się nie tylko w kuchni – ale też na tarasach czy domowych siłowniach.

Sub-Zero-Wolf_History_2013
Sub-Zero-Wolf_History_2013a
Sub-Zero-Wolf_History-desktop_2002-01
Sub-Zero-Wolf_History-desktop_2002-02
Sub-Zero-Wolf_Icon

2020

Sub-Zero pod rządami trzeciej generacji właścicieli, świętuje 75-lecie. Założenie firmy pozostaje niezmienne – oferować luksusowe produkty o najlepszej technologii, które będą inspirowały użytkowników na całym świecie do spędzania czasu w kuchni.

Sub-Zero-Wolf_History-desktop_2002-03
Sub-Zero-Wolf_History-mobile_2002
Sub-Zero-Wolf_Icon

2020

Sub-Zero pod rządami trzeciej generacji właścicieli, świętuje 75-lecie. Założenie firmy pozostaje niezmienne – oferować luksusowe produkty o najlepszej technologii, które będą inspirowały użytkowników na całym świecie do spędzania czasu w kuchni.