Historia marki
W 1926 r. Westye F. Bakke, jego żona Mary i dwoje dzieci, Bud i Elaine, przeprowadzili się do Madison w stanie Wisconsin, aby rozpocząć nowe życie. To właśnie tam, w piwnicy swojego domu, Bakke zbudował swoją pierwszą wolnostojącą zamrażarkę, wynalazek, który zapoczątkował serię pionierskich kreacji i zapoczątkował narodziny firmy Sub–Zero Freezer Company.
1926
Westye F. Bakke postanawia przeprowadzić się z rodziną z północnego Wisconsin do Madison w poszukiwaniu nowych możliwości zawodowych.
Lata 30.
Frank Lloyd Wright zatrudnia młodego Westye aby pomógł w konstruowaniu nowoczesnych rozwiązań chłodniczych dla jego projektów architektonicznych.
1943
Inżynier samouk, Westye buduje swoją pierwszą wolnostojącą zamrażarkę we własnej piwnicy.
1945
Westye zakłada Sub-Zero Freezer Company, prezentując pierwszy system przechowywania żywności w ultra-niskich temperaturach.
Lata 50.
Koniec “rybnych” kostek lodu. Sub-Zero stosuje podwójne chlodnictwo— oddzielne systemy chłodzenia dla chłodziarki oraz zamrażarki. Powstają również pierwsze urządzenia do zabudowy meblowej.
Lata 60.
Fraza „Sub-Zero” pojawia się w amerykańskim żargonie nieruchomości jako synonim topowej technologii i designu.
Lata 70.
Sub-Zero jest pionierem energooszczędnych urządzeń. Dzisiaj Sub-Zero zużywa mniej prądu rocznie niż 75-watowa żarówka.
Lata 80.
Sub-Zero jako jedyna firma w branży może pochwalić się serią 500 – która utrzymuje temperaturę z dokładnością do 1 stopnia – zapewniając idealne warunki przechowywania.
Lata 90.
Sub-Zero wprowadza po raz pierwszy serię urządzeń chłodniczych do pełnej zabudowy meblowej – dostępną wielu rozmiarach i konfiguracjach.
1999
Sub-Zero prezentuje po raz pierwszy urządzenia do przechowywania wina, które chronią je przed działaniem promieni UV, wibracjami i zmianami temperatury, zapewniając przy tym optymalną wilgotność.
2000
Sub-Zero kupuję rezydencjonalną część firmy Wolf, aby móc wprowadzić kompletne urządzenia do pieczenia i gotowania.
2003
Premiera kuchni wolnostojących Wolf, które posiadają gazowe palniki oraz elektrycznie piekarniki z podwójną konwekcją.
2008
Adaptując technologię NASA, Sub-Zero wprowadza system filtrowania powietrza z gazu etylenowego, który pochłania również wszelkie zapachy.
2012
Wolf prezentuje piekarniki parowokonwekcyjne, które pozwalają na przygotowanie skomplikowanych dań rodem z ekskluzywnych restauracji.
2013
Największa premiera produktów w historii firmy. Nowe możliwości, nowe technologie, które sprawdzą się nie tylko w kuchni – ale też na tarasach czy domowych siłowniach.
2020
Sub-Zero pod rządami trzeciej generacji właścicieli, świętuje 75-lecie. Założenie firmy pozostaje niezmienne – oferować luksusowe produkty o najlepszej technologii, które będą inspirowały użytkowników na całym świecie do spędzania czasu w kuchni.